Препоручујемо за тренутну ситуацију

Поштовани родитељи, драга децо,

 

Tренутна ситуација донела је много могућности и позитивних околности, пре свега враћање породици, више времена и прилика за бивање и играње са децом.

Многи родитељи су у дилеми како новонасталу ситуацију приближити деци и објаснити им зашто не смеју да излазе ван куће, да одлазе у парк, да се играју са другарима..
Без обзира на узраст, од детета не би требало крити да се нешто дешава, већ је важно искрено и примерено објаснити ситуацију.

Трудите се да дете што више укључујете у обављање свакодневних кућних послова (деца старијег јасленог узраста могу помагати око скупљања веша, сортирања чарапа, постављања стола за ручавање, скупљања играчака, одношења папира у смеће и сл.; старија деца могу и брисати прашину, слагати своје ствари, помагати око припрема оброка и сл.).

Свако дете је различито и на другачији начин доживљава и проживљава стресне ситуације. Могуће је да неко од вас код свог детета примети промене у понашању (повлачење у себе или агресивније реаговање него уобичајено, поновно мокрење у кревет, честа буђења током ноћи и сл).

Уколико Вам се таква ситуација учини претешком за превазилажење у оквиру породице, наши стручни сарадници стоје вам на располагању, за сва питања, дилеме и недоумице. Ваша питања можете послати на следећу мејл адресу strucnasluzba.decjidani@gmail.com, а ми ћемо се потрудити да на њих одговоримо.

Верујемо да ћете сврсисходно испунити предстојеће дане, да ћете чувати своје, као и здравље својих укућана и бар један део времена сваког дана посветити игрању са децом, јер кроз игру она најбоље уче
Уз жељу да ћемо се ускоро видети у просторима наших вртића, желимо вам добро здравље и останите код куће!

Препоручујемо:

Интересантне активности:
1. РИЗНИЦA ИГАРА – за децу и одрасле, Филозофски факултет у Београду и МПНТР
2. Kutak za igru | UNICEF Srbija

Превентивне мере:
1. Materijali o korona virusu | UNICEF Srbija
2. Odgovori UNICEF-a na najčešća pitanja male dece o korona virusu

Корисни линкови:
1. Психосоцијална подршка у доба короне – мере самопомоћи (Министарство унутрашњих послова)- Брошура
http://www.mup.gov.rs/wps/wcm/connect/3835cb84-dbcf-432b-9e75-1b60f66d579d/PSIHOSOCIJALNA+PODRSKA+U+DOBA+KORONE+-+MERE+SAMOPOMOCI+.pdf?MOD=AJPERES&CVID=n4xgPxp
2. Психосоцијална подршка – Институт за ментално здравље

Телефони за психосоцијалну подршку


3. Бесплатна психотерапијска помоћ грађанима

Korona virus


4. Друштво психолога Србије
http://dps.org.rs/83-centar-za-primenjenu-psihologiju/1324-savetovaliste-za-ro
ditelje-dece-predskolskog-uzrasta