ГАЛЕРИЈА ДЕШАВАЊА

Златна медаља Новосадског сајма  (10.03.2022.)

Предшколској установи “Дечји дани” додељена је златна медаља Новосадског сајма у оквиру 17. међународног сајма образовања “Путокази” 2022.

Потписивање уговора на неодређено време  (01.03.2022.)

Свечано потписивање уговора на неодређено време реализовано је за 14 запослених. У питању су различита радна места неопходна за функционисање предшколске установе. Запосленима честитамо и радујемо се успешној сарадњи!

Пречишћивачи ваздуха за собе васпитних група  (05.02.2022.)

Градска општина Стари град поклонила је 90 пречишћивача ваздуха деци предшколске установе „Дечји дани“. Захваљујући родитељима, који су их раније купили за поједине собе, као и поклону општине, сада су све собе васпитних група деце опремљене пречишћивачима ваздуха. „Веома нам је важно да наша деца квалитетно проводе време у вртићу док су родитељи на послу. Осим што квалитетно треба да проводе време важно нам је да буду и у еколошки здравој средини.“ рекла је директорка установе, Сања Лазовић, овом приликом.

Изложба ликовних радова поводом Дана Светог Саве (26.01.2022.)

Поводом Дана Светог Саве деца предшколских група ПУ “Дечји дани” су приредила изложбу ликовних радова под називом “Свети Сава и деца”. Изложба је отворена у просторијама општине Стари град. Изложба је уједно и знак сећања на нашу колегиницу, васпитачицу и признату ликовну уметницу Радојку Раду Самарџију (1960-2020), која је имала више самосталних и заједничких изложби својих радова у бројним домаћим и страним градовима. Заједно са дечјим радовима изложен је и њен рад Светог Саве.

 
Новогодишњи карневал (16.12.2021.)

Карневалска новогодишња поворка, у којој су учествовала деца из предшколске установе „Дечји дани“, „Унца, унца бенд”, Деда Мразови, артисти на штулама и жонглери, кренула је од Делијске чесме у Кнез Михаиловој улици и кретала се до бине која је била постављена код фонтане испред Културног центра Београд. Тачно у подне почео је концерт на којем су најпознатије дечије хитове певали глумци, дечји хорови и музички извођачи – Леонтина Вукомановић, Тијана Дапчевић, Ивана Петерс, Сергеј Ћетковић, Светислав Буле Гонцић, Андрија Милошевић, Предраг Вуковић Пеђолино, Хор Дечјег културног центра Београд, Хор „Чаролија” и „Унца, унца бенд”.

 
Стручна конференција за васпитаче под називом „Доживљај и схватање простора кроз искуства деце и одраслих у васпитно-образовном процесу“

Одржана је на Тари од 02. до 05. децембра 2021. у организацији Савеза удружења васпитача Србије. Из наше ПУ је представљен рад из вртића „Вила“ под називом „Просторне целине у вртићу Вила“.

 
Завршени радови у дворишту вртића „Липа“

Након постављања нових справа и безбедне подлоге за игру деце, повољни временски услови и период вегетације искоришћени су како би у дворишту вртића „Липа“ било посађено седам стабала липе. Успешан завршетак реконструкције симболично су обележили председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и директорка предшколске установе „Дечји дани“ Сања Лазовић, заједничком садњом стабла.

 
Посета Скупштини града Београда (08.11.2021.)

Максим Поповић из вртића „Скадарлија“ је данас у Скупштини града Београда свечано уручио градоначелнику Зорану Радојичићу свој награђени рад са овогодишње манифестације „Дечје Васкршње чаролије“.

 
Гостовање тв Прва у вртићу „Мрвица“ (27.10.2021.)

Поносни смо на резултате које деца и васпитачи вртића „Мрвица“ постижу на домаћим и међународним ликовним конкурсима. У посети је била екипа телевизије „Прва“ из емисије „150 минута“.

 
Адаптирање и опремање соба вртића „Лола“ и „Лептирић“

Фондација „Новак Ђоковић“ адаптирала је и опремила играчкама, намештајем и дидактичким материјалом 3 радне собе у вртићу „Лола“ и 1 радну собу у вртићу „Лептирић“ у нашој предшколској установи, у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Светском банком. Овим пројектом је обухваћено више од 75 деце узраста до 3 године, којој је захваљујући Фондацији омогућено да се развијају и уче у стимулативнијем окружењу.

 
Успорите поред школе (04.10.2021.)

У просторијама општине Стари град, по први пут у кампањи за безбедност деце у саобраћају „Ђаци вас моле, успорите поред школе“ учествовали су предшколци ПУ „Дечји дани“ – Стари град.

 
Радост Европе (01.10.2021.)

Учешће деце из ПУ „Дечји дани“ на манифестацији „Радост Европе“ у организацији Дечјег културног центра. Сваки вртић је представљао неку европску државу, док су деца из једног вртића била у улози гостујуће државе са другог континента.

 
IX Научно-стручна конференција међународног карактера Балканског савеза удружења васпитача (23.09. до 26.09.2021.)

Под називом „Квалитет вршњачких односа предшколске деце – фактор дечје укључености у процес васпитања и образовања“ одржана је у Бањи Врућици (Босна и Херцеговина). На конференцији је представљен рад из наше предшколске установе (вртић „Дамбо“) под називом „Развијање вршњачке заједнице кроз приказ једног дана у вртићу“, аутори: Катарина Чаировић, васпитач, Марија Ђорић, медицинска сестра – васпитач, Јована Влајковић, медицинска сестра – васпитач и Ивана Перуничић, медицинска сестра ПЗЗ/руководилац објекта, која је уједно била и презентатор рада.

 
Међународни сајам спорта (24.09.2021.)

Учешће деце из ПУ „Дечји дани“ на 10. Међународном сајму спорта који се одржава на Ади Циганлији у организацији Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије и Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање Србије.

 
Обележавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе (15.09.2021.)

Деца из вртића „Вила“ и „Лептирић“ учествовала су на манифестацији поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, организованој од стране Дечјег културног центра. Одиграла су „Бранково коло“, чиме је и отворен програм ове манифестације.

Градска општина Стари град у гостима – уручење књига за припремни предшколски програм (06.09.2021.)

Градска општина Стари град обезбедила је и ове године средства за куповину по три књиге за припремни предшколски програм за предшколце из Предшколске установе „Дечји дани“. Тим поводом, председник општине Стари град Радослав Марјановић уручио их је предшколцима у вртићу „Липа“. „За наше предшколце, њих укупно 450, обезбедили смо књиге за припремни предшколски период како би се што боље спремили за полазак у школу. Ово је акција коју смо започели прошле године и од које нећемо одустати, јер на овај начин желимо да породицама са малом децом покажемо да мислимо на њих и њихову децу. Општина ће, осим припрема за школу, за најмлађе обезбедити и бесплатне програме који ће се одржавати спортском центру ”25 мај” и у Услужном центру наше општине“, рекао је председник општине Радослав Марјановић. Он је најавио да ће општина финансирати и реконструкцију дворишта вртића „Липа“ у Солунској улици, која је планирана за средину септембра. Директорка ПУ „Дечји дани“, Сања Лазовић, истакла је да ново руководство општине Стари град препознаје потребе деце и родитеља. „Очекујемо сталну сарадњу са општином, јер ова акција је, пре свега, усмерена ка растерећењу кућног буџета родитеља. Када је реч о сређивању наших објеката, општина је у програм буџета уврстила двориште вртића „Липа“, које је једно од најлепших на Старом граду, а нажалост, годинама је било запостављeно”.

Свечано уручење донације Ротари Фондације и УСАИД-а (03.09.2021.)

У вртићу „Липа“ свечано је уручена донација намештаја и ИКТ опреме за собу једне васпитне групе. Ротари Фондације је, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, иницирала пројекат „Подршка унапређивању квалитета предшколског васпитања и образовања“ који за циљ има унапређивање услова за остваривање квалитетних програма васпитно-образовног рада кроз подршку опремању јавних предшколских установа у Републици Србији. Поред дониране опреме, реализована је и едукација васпитача по програму који је усаглашен са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а коју су васпитачи из вртића „Липа“ похађали 3. септембра 2021. године у Београду.

 
Драга децо и драги родитељи! Желимо вам срећан почетак нове радне године!

Ове године наши вртићи су порасли за 5 нових група и богатији смо за 515 нових другара.

Завршне свечаности предшколаца (јун, 2021.)

Наши драги предшколци су, са својим васпитачицама и васпитачима, припремили завршне свечаности и приредбе за родитеље. Oсмислили су прославу на различите начине и то кроз наступе, дружења, игре и песме, спортске активности и др. Желимо нашој деци и њиховим родитељима срећан полазак у школу и пуно успеха у даљем образовању!

 
Спортски дан на Доњем граду Београдске тврђаве (19.06.2021.)

У оквиру „Недеље предшколског спорта“ која се одржавала у свим вртићима ПУ „Дечји дани“, у сарадњи са Савезом за предшколски спорт и физичко васпитање Србије, Градском општином Стари град и Спортским савезом Србије, а уз подршку Министарства омладине и спорта, реализован је и „Спортски дан“ за све предшколце из наше установе и њихове родитеље и васпитаче. Екипе састављене од деце, потпомогнуте мамама и татама „такмичиле“ су се у одбојци, „биг фут скијама“, „икс-окс школици“, потезању конопцa, кросу, бацачким дисциплинама и другим игрицама спретности и сналажљивости. Програм „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ подразумева потпуно бесплатно физичко васпитање код деце предшколског узраста са циљем да се се кроз посебно осмишљене вежбе утиче на правилан моторички развој малишана, као и да се што више деце активно бави спортoм.

Деца из вртића „Липа“ на отварању новог игралишта (08.06.2021.)

Градска општина Стари град је у сарадњи са ЈКП „Зеленило Београд“, изградила дечје игралиште, на новоуређеној међублоковској зеленој површини од 1607 квадратних метара у Панчићевој 14 на Дорћолу. Прилику да се прва поиграју и испробају нове справе имала су деца из вртића „Липа“ која су била посебни гости овог догађаја.

Бесплатан програм ране музичке стимулације и едукације за децу (од 1. јуна)

У сарадњи са градском општином Стари град, овај програм ће бити реализован током јуна и јула 2021. и биће бесплатан за сву децу ПУ „Дечји дани“.

Сусретање васпитача под називом „Један дан у вртићу“

Одржано је у Врњачкој бањи од 27. до 30. маја 2021. у организацији Савеза удружења васпитача Србије. Из наше ПУ на овим сусретима су од стране Комисије за избор радова прихваћена, објављена и представљена два рада:

  1. Један дан са змајем у вртићу „Вила“ – аутори: тим васпитача вртића „Вила“ уз подршку стручног сарадника Јелене Куртић Тирнанић, психолога
  2. Камповање – Развијање вршњачких  односа и креирање подстицајне средине за игру и учење – аутори: Катарина Чаировић, васпитач, Марија Ђорић и Јована Влајковић, медицинске сестре васпитачи и Ивана Перуничић, руководилац објекта – РЈ „Дамбо“

Радови и презентације су изазвали позитивне реакције, а кроз дискусију стекла се јаснија слика о животу и раду у нашој Установи. Размена искустава, мишљења и идеја су незаобилазан део ових сусрета, а наше колегинице су, поред свог личног усавршавања, успеле и да представе Установу на најбољи могући начин.

Свечано отварање реновираног дворишта РЈ „Дамбо“(27.05.2021.)

Препознавши значај креирања безбедног и подстицајног окружења за игру на отвореном простору, Фондација „Новак Ђоковић“ је реализовала реконструкцију и опремање дворишта за децу вртића „Дамбо“. Старе справе замењене су новим тобоганом, љуљашкама, вртешком и другим мобилијаром за игру, а додатно су постављене и нова бетонска основа, као и гумена и травната подлога које ће пружати додатну безбедност. Отварању овог игралишта су, поред представника Фондације и предшколске установе, присуствовали и градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, као и председник општине Стари град Радослав Марјановић. Скакање у џаковима, надвлачење конопца, трка са кашиком и пинг-понг лоптицом су само неке од игара у којима су уживала деца која похађају вртић „Дамбо“. Са својим тимом, придружила им се и глобална директорка Фондације Јелена Ђоковић, како би заједно прославили отварање новог игралишта у оквиру овог вртића. Она је изразила велику захвалност што су у прилици да помогну вртићу „Дамбо“ у који је и сама ишла као дете. „Увек се сећам драгоцених тренутака из вртића који су ми улепшали одрастање и утицали да се изградим у особу која сам данас. Ово двориште увек ми је деловало огромно и представљало је моја врата у свет игре, дружења и маште. Веома сам срећна што смо данас у прилици да малишанима пуним искрених очекивања и наде, отворимо та велика врата. Они данас, као и ми некада, само желе да се играју и уживају у игри са другарима, а заправо стварају успомене које ће бити неизоставан и веома битан део живота. Вртићи у центру градова носе изазов јер имају оскудније просторе за игру, али ми се трудимо да то променимо, као и да помогнемо васпитачима да деци пруже што квалитетнији боравак уз развој моторике, физичке снаге, маште, социјалних вештина и наравно, успомена.“ „Допринос који Фондација годинама чини и импозантни резултати, дају ми веру у истинску бригу за најмлађе. Право је задовољство гледати децу како безбрижно уживају и расту. Поносни смо и што се наша сарадња проширује и кроз друге пројекте које Фондација спроводи као што су Азбука здравих навика и Подршка, не перфекција.“ – рекла је директорка предшколске установе „Дечји дани“ Сања Лазовић. Тим „Новак Ђоковић“ Фондације реконструисао је игралиште у складу са свим неопходним стандардима и опремио га најновијом опремом која подстиче дечју машту. Такође, студенти са Факултета примењених уметности, уз смернице њихове професорке Јане Оршолић, су својим талентом додатно улепшали простор. Насликали су живописни мурал, на зиду који окружује игралиште и од вртића „Дамбо“ направили право мало подводно краљевство.

XXIV Стручни сусрети медицинских сестара предшколских установа Србије

Под називом „Унапређивање васпитно-образовне праксе кроз размену професионалних искустава“ одржани су од 20. до 23. маја 2021. године на Тари. Из наше ПУ на овим сусретима су од стране Комисије за избор радова прихваћена, објављена у Зборнику и представљена три рада:

  1. „Вртић Липа – место зачудности, игре, подстицаја“

аутори: тим медицинских сестара васпитача вртића „Липа“ уз подршку стручног сарадника Јелене Куртић Тирнанић, психолога и заменика руководиоца вртића Јелене Панајотовић, васпитача

  1. „Искуства у грађењу односа са породицом и децом у онлајн заједници“

аутори: тим медицинских сестара васпитача јасле-вртића  „Скадарлија

  1. „Грађење партнерских односа са породицом кроз имплементацију Основа програма предшколског васпитања и образовања и употребу дигиталне технологије“

аутори: Марија Ђорић и Јована Влајковић, медицинске сестре васпитачи, Катарина Чаировић, васпитач и Ивана Перуничић, руководилац објекта – РЈ „Дамбо“ Такође, тим представника РЈ „Дамбо“ одржао је и радионицу за учеснике под називом „Употреба дигиталне технологије као подршка сарадњи са породицом“. Посебно треба истаћи да је једна од овогодишњих добитница традиционалног признања „Најбоља медицинска сестра у 2020. години“, наша колегиница, Наташа Арсовић, медицинска сестра на превентивно-здравственој заштити вртића „Лептирић“. Признање јој је додељено приликом отварања сусрета и то за дугогодишње активности у струковном удружењу, допринос развијању и унапређивању професионалних компетенција медицинских сестара и афирмацију професије у области предшколског васпитања и образовања. Део Извештаја Програмског одбора стручних сусрета најбоље описује овогодишњи скуп: „Сви смо видели ентузијазам, труд, тежњу ка унапређивању компетенција медицинских сестара васпитача, спремност за преиспитивање властите праксе, креативност и маштовитост итд. Радови које је комисија одабрала, носе потенцијал за учење и у њих је интегрисана континуирана рефлексија.“

Наставак програма „Азбука добрих навика“ у сарадњи са Фондацијом „Новак Ђоковић“

Имајући у виду важност квалитета исхране деце у раним годинама, Фондација „Новак Ђоковић“ је у сарадњи са стручњацима и нутриционистима, креирала програм „Азбука добрих навика“ са циљем пружања подршке раном развоју детета, кроз рад на усвајању нових знања о природи и природним процесима, као и здравих навика у исхрани. Кључан део програма је успостављање и одржавање башти у вртићима широм Србије заједно са васпитачима, децом и родитељима. До сада је програм покренут у 7 вртића у Србији, од којих се једна башта налази и код нас у вртићима „Вила“ и „Лептирић“. Услед пандемије корона вируса одређени период је био спречен даљи развој програма, али је, захваљујући свим учесницима, он наставио да се прилагођава новим изазовима. Обновљене су саднице и све је спремно за даљи рад. Баште за децу крију потпуно нови свет пун открића и креативности. Сађење семена и праћење његовог раста, обрада земље и убирање плодова су све активности у којима дете може учествовати и тиме стећи неке нове вештине. На тај начин деца од малих ногу уче да поштују и брину о природи и свом окружењу и лакше усвајају здраве навике у исхрани, јер разумеју како настаје воће и поврће, као и које су њихове користи. У оквиру програма „Азбука добрих навика“ организују се и посебне обуке за васпитаче за рад са децом у баштама, како би их на што интерактивнији начин увели у тај нови свет, а и пренели своје знање осталим колегама и сарадницима. На тај начин се обезбеђује одрживост овог програма и гради заједница која негује здраве навике у исхрани.

 
Рођендан вртића „Лола“ и „Дечји клуб“ (23.04.2021.)

Вртићи „Лола“ и „Дечји клуб“ налазе се у улици Француска 32, у породичној кући др Ивана Рибара, која је дарована деци Београда. Дан рођења Иве Лоле Рибара, 23. април, деца, васпитачи и родитељи редовно обележавају и прослављају као рођендан вртића. Ове године, након 105 година од његовог рођења, слоганом „Радост живљења у Лолиној кући“, рођендан је прослављен уз пригодне активности, дечју песму, игру и химну вртића. Такође, деца су, заједно са васпитачима и гостима, положила цвеће на споменику Иве Лоле Рибара на Калемегдану, као знак сећања и захвалности њему и његовој породици.

 
Спорт је важан да би био здрав и снажан (20.04.2021.)

Предшколска установа „Дечји дани“ и Градска општина Стари град прикључили су се великом пројекту „Спорт је важан да би био здрав и снажан“, коју на националном нивоу организују Спортски савез Србије и Савез за предшколски спорт и физичко васпитање, а уз подршку Министарства омладине и спорта. Програм подразумева развој предшколског спорта, односно потпуно бесплатну подршку физичком васпитању деце предшколског узраста у циљу да се кроз посебно осмишљен сет вежби утиче на правилан развој, као и на повећање броја деце у спорту. У вртићу „Лептирић“ је тим поводом организован јавни час гимнастике за децу, којем су присуствовали Драган Шешум, координатор пројекта „Спорт је важан да би био здрав и снажан“ испред Спортског савеза Србије, Недељко Јовановић, члан Већа општине Стари град, Горан Вјештица, председник Савеза за предшколски спорт и физичко васпитање, Мирко Вујовић, секретар Савеза спортова Стари град, као и домаћини Сања Лазовић, директорка и Бојан Киш, помоћник директора наше Предшколске установе. „Свесни смо колико је важно да се деца баве спортом и колико је предшколски период битан за њихов развој, јер се уз моторичке способности развијају и њихове интелектуалне вештине, дисциплина и одговорност. Добро осмишљени часови физичких вежби су нам веома важни, поготово што неколико вртића на Старом граду нема адекватан простор за боравак деце на отвореном, па ћемо овај програм искористити на најбољи могући начин“ – рекла је Сања Лазовић, директорка ПУ „Дечји дани“, која је додала да ће акција која је данас покренута у вртићу „Лептирић“ бити настављена и у другим вртићима на Старом граду.

 
У Просветном прегледу је објављен чланак о нашој Предшколској установи (15.04.2021.)
 
Обележавање Међународног дана особа са аутизмом (02.04.2021.)

У сарадњи са Београдским удружењем за помоћ особама са аутизмом, ПУ „Дечји дани“ је обележила Међународни дан особа са аутизмом (2. април) Поручили смо свима: „Прихватите различитост, обогатите свој живот!“ У споту подршке су учествовали предшколци из свих староградских вртића и певали песму „Не ругај се“, Хора Чаролија на знаковном језику. У 12 часова окупили смо се на Тргу Републике где смо у знак подршке пустили плаве балоне, а затим прошетали Кнез Михаловом улицом и поделили дечје поруке суграђанима.

 
Општина и Агенција за безбедност у саобраћају у гостима (19.03.2021.)

Градска општина Стари град је у сарадњи са Агенцијом за безбедност у саобраћају започела нови циклус едукативних активности посвећених безбедности деце у саобраћају. Наши предшколци су на саобраћајном полигону показали гостима своја знања, а поделом илустроване књиге „Пажљивкова правила у саобраћају” је дружење с децом употпуњено. Наш заједнички циљ је да ниједно дете не страда у саобраћајним незгодама и зато су превенција и едукација важне активности. Осим илустрованих књига „Пажљивкова правила у саобраћају“ Градска општина Стари град је обезбедила и недостајајуће лап топ рачунаре који ће запосленима васпитачима додатно олакшати васпитно-образовни рад. Такође, разговарали смо и о конкретним пројектима који су важни за унапређење услова боравка деце у нашој установи.

 
Диплома и захвалница ПУ „Дечји дани“

Диплома и захвалница ПУ „Дечји дани“.

 
100 година ПУ Дечји дани

100 година Предшколске установе Дечји дани.

 
Спортски дан

Спортски дан са родитељима, васпитачима и Савезом за предшколски спорт.

 
Завршна представа предшколаца у Народном позоришту

Завршна представа предшколаца у Народном позоришту.

 
Карневал Радост Европе

Карневал Радост Европе 50.рођендан и 100.рођендан ПУ Дечји дани.

 
Поводом 100.рођендана наше установе

Поводом 100.рођендана наше установе, Пошта Србије издала је специјално издање Пригодна дечја марка, изложба и радионица предшколаца у Народном музеју поводом 100 година постојања.

 
ТВ Прва

Гостовање деце вртића “Вила” у емисији 150 минута и прилог ТВ Прва о исхрани у београдским вртићима.

 
Фестивал здравља

Вритћ “Лола” учествује на пролећном фестивалу здравља.

 
Карневал

Девети април, дечји карневал- Јевремова уица.

 
Дружење Новака са децом вртића ”Скадарлије”

Текст погледајте на линку : http://sport.blic.rs/xcn4b2r 05.04.2017

 
 
 
ДИНО ПАРК

Старије и предшколске групе вртића Липа имали су једнодневни излет у Свилајнцу „ Дино парк”. 22.10.2016

 
 
 
ПОСЕТА ВАТРОГАСНЕ СЛУЖБЕ

Посета ватрогасне службе и предавање са демонстрацијом о превенцији и гашењу пожара којој су присуствовале предшколске групе. 24.11.2016

ПОСЕТА ПОЗОРИШТУ

Посета позоришту Душко Радовић са циркуском представом „ Марио и Нета“-присуствовале су старије и предшколске групе вртића Липа. 25.11.2016

ПОСЕТА МИНИСТРА МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шаревић посетио је вртић Скадарлија. Интервју можете прочитати на линку- http://www.blic.rs/vesti/drustvo/sarcevic-sa-malisanima-vrtica-skadarlija-vise-dece-ukljuciti-u-sistem-predskolskih/4wcbm7n 28.12.2016

[/vc_section]